Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

27 Πανσέληνοι στην Ανατολή - Ηλίας Βροχίδης


Elias Vrohidis
Με τον Ηλία στην ομιλία του στο Transalp Club


Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στην ομιλία του Ηλία Βροχίδη στο Transalp Club και την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο 27 Πανσέληνοι στην Ανατολή. Για όσους δεν τον γνωρίζουν ο Ηλίας Βροχίδης ξεκίνησε το 2007 από τη Θεσσαλονίκη και περιπλανήθηκε για 2 χρόνια και 2,5 μήνες καλύπτοντας 73.000 χιλιόμετρα, περνώντας από 14 χώρες με το Honda XR 250 του.
Η ομιλία ξεκίνησε στις 9 το βράδυ. Ο Ηλίας χαμογελαστός άρχισε να μας διηγείται τη ζωή και την προετοιμασία που έκανε πριν το ταξίδι. Παρατηρώντας τον δεν σου θυμίζει κάποιον σκληροπυρηνικό ταξιδιώτη μοτοσυκλετιστή γεμάτο με τεχνικές γνώσεις και ικανότητες. Σου θυμίζει ίσως έναν αντισυμβατικό φίλο ή συμφοιτητή. Σύντομα όμως αρχίζεις να αλλάζεις γνώμη. Ο Ηλίας σχεδίαζε από πολύ μικρός ένα ταξίδι στην Αφρική με jeep και γι' αυτό το πρώτο του όχημα δεν ήταν μοτοσυκλέτα αλλά αυτοκίνητο. Τις μοτοσυκλέτες όπως μας εξομολογήθηκε τις φοβόταν. Αργότερα και ενώ ταξίδευε στην Ιταλία με τρένο συνειδητοποίησε πως η μοτοσυκλέτα θα ήταν το μέσο το οποίο θα του επέτρεπε να πραγματοποιήσει το ταξίδι που είχε ονειρευτεί. Μας εξήγησε επίσης ότι για το "νομαδικό" τρόπος ταξιδιού που έκανε  ήταν ιδανική η μοτοσυκλέτα XR των 250 κυβικών και όχι η Africa Twin που είχε αρχικά αγοράσει! Η διήγηση συνεχίστηκε με την αρχή του ταξιδιού και τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σε κάθε χώρα σε συνδυασμό με φωτογραφίες οι οποίες προβάλλονταν με έναν προτζέκτορα. Ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία και δεν κατάλαβα ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος από το ακροατήριο πότε πέρασε η ώρα και το ρολόι έδειξε 1:00 πμ.
Οδηγώντας για το σπίτι μου μετά το τέλος της εκδήλωσης συνειδητοποίησα ότι πιο πολλοί από εμάς τους "ταξιδιώτες μοσυκλετιστές" σχεδιάζουμε ένα ταξίδι το οποίο είναι συνάρτηση του χρόνου που διαθέτουμε, των δυνατοτήτων της μοτοσυκλέτας μας και κυρίως της οικονομικής μας δυνατότητας! Όσο μικρή ή μεγάλη και να είναι η διαδρομή μας στο τέλος θα καταλήξουμε στο σπίτι μας. Ο Ηλίας όμως είναι ένας άλλου είδους ταξιδιώτης. Για αυτόν δεν μετράει ο χρόνος και το χρήμα. Θέλει σε κάθε τόπο που επισκέπτεται να μένει και να γίνεται ένα με τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Να αντιλαμβάνεται τις συνήθειες και τις αντιλήψεις τους, να επικοινωνεί μαζί τους. Είναι πραγματικά τυχερός γιατί μπορεί να έχει έναν τρόπο ζωής χωρίς να εξαρτάται από πράγματα που εμείς οι υπόλοιποι θεωρούμε απαραίτητα. Του εύχομαι να συνεχίσει να ζει και να ταξιδεύει όπως επιθυμεί και όταν γεμίζει από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες, στο διάστημα που θα προγραμματίζει το επόμενο ταξίδι του να μας συναντάει και να μοιράζεται λίγο από τον πλούτο του με εμάς.
Τα όσα μας περιέγραψε ο Ηλίας είναι ένα μικρό μόνο μέρος από όσα αναγράφονται στο βιβλίο του το οποίο έχω αρχίσει να διαβάζω μανιωδώς και το συνιστώ ανεπιφύλακτα, όχι μόνο σε όσους τους αρέσει να ταξιδεύουν, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να έχουν μια πραγματική εικόνα για τη ζωή των ανθρώπων της ανατολής από αυτή που συνηθίζουμε να έχουμε μέσα από την τηλεόραση.

Περισσότερα για τον Ηλία και το ταξίδι του θα βρείτε εδώ: www.madnomad.gr


Honda XR 250
Το πολυταξιδεμένο XR 250


CIMG0362



CIMG0359
Ευχές για καλό ταξίδι που έγραψαν στον Ηλία οι κάτοικοι της Αρμενίας


CIMG0366



CIMG0357



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου